Apa nu este doar sursa vietii


Apa nu este doar sursa vietii

Apa nu este doar sursa vietii, este lichidul tehnologic de neinlocuit in aproape toate etapele activitatii umane atat civile cat si industriale ; apa potabila devine, pe zi ce trece, tot mai pretioasa ; pentru acest motiv este fundamental cunoasterea proceselor chimice si biologice de utilizare cat mai eficienta si cu costuri scazute.

In general, putem spune ca problemele cauzate de apa in instalatii sunt:  depuneri anorganice, coroziuni, depuneri si “crescatorii” biologice.   

 Apa potabila se deosebeste de apa distilata. In conformitate cu STAS 1342-1950, apa potabila trebuie:

-Sa fie limpede, incolora, fara miros sau gust deosebit;

-Sa aiba temperatura cuprinsa intre 70 ┼či 150C si sa nu varieze mult in timpul anului;

-Sa nu contina materii straine in suspensie sau germeni patogeni;

-Sa contina aer si COin solutie;

-Substantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se incadreze inter anumite limite;

-Sa nu contina azotiti sau sulfuri, saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S,
cu exceptia micilor cantitati de Fe, Al, Mn,;

-Sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu subsatante organice in putrefactii si nici metan.

Mirosul apei provine de la substantele volatile pe care le contine ca rezultat al incarcarii cu substante organice in descompunere, al poluarii cu substante chimice sau ape reziduale. Cu cat apa contine mai multe substante organice, chimice sau ape reziduale cu atat mirosul este mai usor de perceput.

Culoarea apei poate da indicatii asupra modificarii calitatii astfel:  

-apele de culoare aramie sau bruna provin de la distilarile de carbune amestecate cu ape industriale care contin fier;

-apele de culoare brun inchis sunt apele de la fabricile de celuloza;    

-apele bogate in fier sunt cele provenite de la tabacarii si au culoarea verde inchis sau neagra; 

-ionii de fier dau apelor o culoare galbena;  

-ionii de cupru confera apei o culoare albastra; 

-apele care contin argila coloidala au o culoare galben-bruna. 

 Dezinfectia apei cu clor, a jucat si joaca in continuare un rol important in reducerea bolilor raspandite de apa. Apa potabila din retelele publice, este tratata cu clor, ca masura de protectie impotriva unor germeni. Clorul din apa potabila se evapora repede, insa cu toate acestea, se poate dovedi nociv deoarece formeaza cu unele substante, compusi organici ( cloroform, trihalometan ) daunatori sanatatii. Este recomandat ca apa de la robinet sa fie pastrata, dupa colectare, cel putin 20 de minute, pana ce clorul se volatizeaza in intregime, dupa care sa fie fiarta sau inghetata.

Clorinarea apei se efectueaza cel mai des prin adaugarea clorurii de var. Cu acest scop se folosesc doua medote: clorinarea cu doze normale de clor si superclorinarea apei cu doze marite de clor. Substantele utilizate in scopul dezinfectiei apei trebuie sa corespunda unor conditi, din care:

-sa nu modifice calitatea organoleptica a apei si sa nu lase urme de substante nocive dupa tratare.

Eficienta clorinarii depinde de compozitia, de cantitatea si dimensiunile particulelor de substante susupendate in apa, de doza clorului si durata contactului.

    Osmoza este un fenomen natural care apare de cite ori doua solutii apoase cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sunt separate printr-o membrana semipermeabila. Datorita fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre solutia cu concentratie mai scazuta de ioni spre solutia cu concentratie mai ridicata de ioni, pina cind concentratiile celor doua solutii devin egale.

    Membrana semipermeabila permite doar difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata nu insa si pe cea a materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta.

     Osmoza inversa este un proces tehnic care aplica fenomenul de osmoza in sens invers. Pe partea cu concentratia de ioni mai ridicata (apa de intrare care trebuie filtrata) este aplicata o presiune care preseaza moleculele de apa spre partea cu concentratia mai scazuta de ioni (apa de iesire filtrata). Materiile organice si anorganice dizolvate in apa de intrare precum si microorganismele prezente in ea au dimensiuni moleculare mult mai mari decit porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot difuza spre partea cu apa filtrata. 

   Pentru a impiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa de intrare, impuritatile retinute de membrana trebuie spalate continuu de pe membrana (clatirea membranei). O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura (permeat) si apa reziduala (concentrat) care contine impuritatile din apa de intrare si este deversata in canalizare.

     Echipamentele cu proces de osmoza inversa reprezinta actualmente cea mai buna si cea mai eficienta metoda ptr. producerea apei potabile de uz casnic, medical si industrial. Agentia americana ptr. protectia mediului inconjurator EPA (Environmental Protection Agency - USA) a confirmat si recomandat osmoza inversa si distilarea ca fiind singurele doua metode sigure si efective ptr. potabilizarea apei.

     Echipamentele cu proces de osmoza inversa nu necesita tratarea chimica a apei, elimina peste 99% din impuritatile organice si anorganice dizolvate in apa, elimina peste 99% din impuritatile biologice (bacterii, virusi, streptococi fecali) din apa si asigura o calitate ideala a apei filtrate, independent de calitatea apei de intrare.

   Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, demineralizata si aproape sterila.

   Aceste probleme sunt legate de caracteristicile apelor si utilizarii lor; este esential a se face analize specifice (organoeleptice, fizico-chimice, bacteriologice,etc) pentru fiecare tip de instalatie/sistem, cum ar fi: centrale termice, circuite de racire industriale, instalatii de conditionare a aerului, instalatii de dezumidificare, instalatii de apa rece si calda menajera/sanitara.


In  final, pentru diferite probleme complexe, cum ar fi: lupta contra Legionellei sau optimizarea randamentului energetic a instalatiilor, este necesar a se interveni prin intermediul specialistilor de la TERMOACQUA TEHNOLOGIE S.R.L.