Sare si Rasini


Sare si Rasini

Purificarea apei cu sare si rasini

Eficienta si rezultatele atinse de un dedurizator sunt determinate de asemenea si de cantitatea rasinei folosite, astfel ca alegerea noastra este o rasina cu granulometrie omogena, cu rezistenta mecanica si capacitate de schimb mari. Granulometria este omogena (de la 0.4 la 1.8 mm.) si admite erori minime. Dupa o perioada de timp rasina este saturata cu ioni de calciu si se regenereaza printr-o solutie de sodiu-clor (sare) dizolvata in apa, cu concentratie de 30%.

Prosesele de tratare a apei care se bazeaza pe schimbul ionic sunt: dedurizarea, demineralizarea si deionizarea.
Dedurizarea este procesul care permite eliminarea calciului si a magneziului din apa. Aceste doua elemente, impreuna cu  bicarbonatii, sunt cauza  depunerilor de calcar pe instalatiile termice si sanitare (sisteme de incalzire,sisteme de racire si toate masinile care se alimenteaza cu apa).
Procesul de dedurizare se realizeaza in mod normal prin trecerea apei prin straturi de rasina schimbatoare de  ioni (mase cationice)care retin ionii de calciu si magneziu.

Pentru dedurizatoare de apa se pot folosi 3 tipuri de sare:

sare gema, sare solara si sare evaporata

Sare gema est un mineral ce se gaseste in stare naturala in pamant. Este obtinut din deposite subterane de sare prin metode traditionale de minerit. Contine intre 98% si 99% clorura de sodiu. Are un nivel de insolubilitate de aproape 0.5-1.5%, fiind in general sulfat de calciu. Cel mai important component este sulfatul de calciu.

Sarea solara ca un produs natural este obtinuta in general prin evaporarea apei din apa de mare. Contine 85% clorura de sodiu. Are un nivel de insolubilitate de mai mic de 0.3%. este in general comercializata in forma cristalina.

Sarea evaporata este obtinuta prin mineritul depositelor subterane de sare dizolvata. Umiditatea este apoi evaporata folosind energie obtinuta din gaze naturale sau carbune. Sarea evaporata contine clorura de sodiu intre 99.6% si 99.99%.

Ar trebui sa folosim sare gema, sare evaporata sau sare solara intr-un dedurizator?

Sarea gema contine si diverse ce nu sunt solubile in apa. Ca rezultat, rezervorul de dedurizare trebuie curatat mult mai des, cand sarea gema este folosita. Sarea gema este mai ieftina decat sarea evaporata si sarea solara, dar curatarea rezervorului va poate lua mult timp si energie.

Sare solara contine putin mai multe chestii insolubile in apa decat sarea evaporata. Cand cineva decide asupra carui tip de sare sa foloseasca, trebuie luat in considerare cata sare foloseste, cat de des dedurizatorul are nevoie de curatare / intretinere, si de tipul de dedurizator. Daca consumul de sare este redus, produsele pot fi folosite alternativ.

Daca consumul de sare este mare, saruri insolubile vor construi mai repede cand folositi sare solare. Aditional, rezervorul va necesita o curatare mai desa. In acest caz este recomandata sarea evaporata.

Este daunatoare folosirea mai multor tipuri de sare intr-un dedurizator de apa?

In general nu este daunatoare amestecarea sarii in dedurizatorul de apa, dar sunt tipuri de dedurizatoare care sunt proiectate pentru anumite tipuri de produse de dedurizare. Cand folositi produse alternative, aceste dedurizatoare nu vor functiona la parametrii normali.

Dedurizatorul WaterCare - Keros poate functiona cu orice tip de sare.

Amestecarea sarii evaporate cu sare gema nu este recomandata, deoarece acestea pot infunda rezervorul de dedurizare. Este recomandat sa lasati unitatea dumneavoastra de dedurizare sa se golesca de un anumit tip de sare inainte sa adaugati alt tip in vederea prevenirii problemelor ce pot aparea.

Cat de des ar trebui cineva sa adauge sare la un dedurizator?

Sarea este in general adaugata la rezervor in timpul regenerarii dedurizatorului. Cu cat un dedurizator se regenereaza mai des, cu atat mai multa sare trebuie adaugata.

In general dedurizatoarele se verifica odata pe luna. Pentru a garanta o productie satisfacatoare de apa dedurizata, nivelul de sare trebuie mentinut continuu la cel putin jumatate din rezervorul de sare.

Cum de apa uneori nu devine dedurizata cand se adauga sare?

Inainte ca sarea sa inceapa sa lucreze intr-un dedurizator de apa are nevoie de un timp in care sa stea in rezervor, deoarece sarea se dizolva incet. Cand cineva porneste imediat regenerarea dupa ce adauga sare in rezervor, dedurizatorul e posibil sa nu lucreze la parametrii optimi.

 

Rasinile schimbatoare de ioni sunt polimeri capabili sa schimbe ionii proprii cu ionii dintr-o solutie care este trecuta direct prin acestia. Aceasta caracteristica a fost observata de asemenea si in sisteme naturale ca soluri si celule vii. Rasinile sintetice sunt utilizate in special pentru purificarea apei, dar de asemenea si in cadrul altor aplicatii ca separarea de elemente. In purificarea apei se urmareste dedurizarea sau demineralizarea apei. Apa este dedurizata prin utilizarea unei rasini ce contine cationi Na+ , dar care poate forma legaturi mai puternice cu ionii de Ca2+ si Mg2 + fata de Na+. Astfel, pe masura ce apa trece prin rasina, ionii de Ca2+ si Mg2+ sunt preluati de catre rasina, iar ionii de Na+ sunt eliberati rezultand o apa mai putin dura. Daca apa trebuie demineralizata, aceasta este trecuta printr-o rasina continind ioni H+ (care inlocuiesc toti cationii) si apoi printr-o rasina ce contine ioni OH- (care inlocuiesc toti anionii). Apoi ionii H+ si OH- reactioneaza formand mai multa apa. Procesul poate avea cateva dezavantaje printre care posibilitatea ca alte substante din apa (cum ar fi ionii Fe3+ sau substante organice) sa interactioneze cu rasina, dar in general avantajele procesului (timpul de viata lung al rasinii, intretinerea ieftina, etc), sunt mai mari decat dezavantajele. In plus, procesul este ecologic, deoarece se lucreaza numai cu substante existente deja in apa. Materialele schimbatoare de ioni sunt substante insolubile continind ioni cu putere slaba care sunt capabili sa fie schimbati cu alti ioni din solutiile cu care vin in contact. Aceste schimbari au loc fara alte modificari fizice in materialul schimbator de ioni. Ionii schimbatori sunt acizi sau baze insolubile, care formeaza la randul lor saruri insolubile, si aceasta ii face capabili sa schimbe ioni incarcati pozitivi (schimbatori de cationi) sau incarcati negativ (schimbatori de anioni). Multe substante naturale ca proteinele, celuloza, elementele galvanice, si particulele de impuritati demonstreaza proprietatile ionilor schimbatori care joaca un rol important in functia lor in natura. Materialele schimbatoare de ioni sintetice bazate pe carbune si rasini fenolice au fost primele utilizate la nivel industrial in 1930.